Lindas trädgårdskalender - augusti

Lindas trädgårdskalender – augusti

Augustis trädgårdskalender med Linda Schilén är här. Denna månad tipsar Linda dig bland annat om hur du ger dina krukväxter kärlek efter semestern, snabba bladgrönsaker och blommor att så samt hur du kan påskynda mognaden på dina gröna tomater. 

En sensommarbukett

I augusti alldeles lagom till kräftpremiären plockar jag sensommarbuketter i varma gyllene toner. I dessa buketter passar solrosorna som bäst när de får skina ikapp med festdekorationerna på de dukade bordet. Som alltid föredrar jag att använda ett ojämnt antal blommor av vardera sorten, vilket ger ett dynamiskt intryck. Småblommande tagetes ger färg till arrangemanget och vilda hallonkvistar gör buketten riktigt frodig. En kruka eller vas i guld förstärker färgtemat som också blir till en naturlig del i arrangemanget.

Bukettrecept:

  • 7 st Solrosor ’Buttercream’ F1
  • 15 st Linnétagetes ’Burning Embers’
  • 5 st hallonkvistar
  • 10 kvistar av vilda blommor som rölleka och gullris
  • 1 st guldfärgad vas eller kruka

Gödsla ettåriga växter

Det kan tyckas som en upprepning att ja i kalendern men det är så viktigt att påminna om att fortsätta gödsla alla ettåriga grönsaker och blommor. Speciellt de sorter som tar fart på sensommaren och växer kraftfullt då som tex zucchini, solrosor och dahlior. Använd naturgödsel som finns i både flytande och fast form. Själv sprider jag hönsgödsel i pelletsform på mina odlingar och i krukorna blandar jag ut pelletsen i vatten och vattnar ut.

Ta hand om dina krukväxter efter semestern 

När man kommer tillbaks efter semestern möts man kanske av att krukväxterna där hemma inte mår så bra. Kanske har de blivit ihjälvattnade av den hjälpsamma grannen? Eller så har de sakta men säkert torkat ihjäl i det stekheta fönstret. Så vad ska man göra?

Dags att pyssla om krukväxterna lite extra!

  1. Torra växter behöver direkt vattnas igenom. Ordentligt! Om de är riktigt torra så behöver du kanske tappa upp lite vatten i diskhon och låta växterna stå och dra i vattnet 30-60 min tills de blivit ordentligt uppblötta.
  2. Om växterna däremot står för blött - så handlar det istället om att tömma bort eventuellt överskottsvatten från fat och ytterkrukor. Och sedan får man låta bli vattenkannan de närmaste dagarna.
  3. Alla blad som farit illa under sommaren och blivit bruna klipps bort sax eller sekatör. Putsa bort allt torrt tills du är nöjd och tycker att plantan ser snygg ut igen. I värsta fall så blir det inte så mycket grönt kvar och du får då fundera över om du vill ha tålamod och vänta på att växten ska bryta fram med nya blad eller om du helt enkelt vill kompostera den och skaffa en ny.

Fortsätt att så!

Augusti är en utmärkt månad att sätta nya frön och odla olika snabba bladgrönsaker. Nu under sensommaren kan även fröer från olika sommarblommor sås, de gror och övervintrar i jorden och blommar tidigare nästa säsong.

5 snabba bladgrönsaker

  • Rädisa
  • Rucola
  • Plocksallat
  • Sommarmorot
  • Ärtskott

5 blommor att så på sensommaren

  • Ringblomma
  • Krasse
  • Blomstermorot
  • Kinesisk förgätmigej
  • Rosenskära

blob

Eftermogna gröna tomater

Om det är många tomater på plantorna som fortfarande är gröna när det börjar bli kyligare och som därmed inte hinner bli skördeklara finns ett bra knep som skyndar på mognaden. Klipp av klasarna från plantorna och lägg dem i papperspåsar tillsammans med ett skadat äpple! Vik ihop påsen och låt tomaterna ligga kvar i ca 1 – 2 veckor. Du kan behöva byta ut äpplet under tiden. När du plockar ut klasarna har tomaterna förhoppningsvis rodnat och mognat.

Samla fröer

I augusti och september är det hög tid att samla fröer från de ettåriga favoriterna. Spara en eller ett par blommor som du låter vara kvar för att få mogna frön ifrån. Olika fröer mognar olika fort och vid olika tider på säsongen så håll utkik på vad som är på tur för att skörda. Anledningen är att fröerna plockats för tidigt och inte hunnit mogna. Det kan vara så marginellt som en dag mellan ett moget eller inte. Omogna fröer gror inte. Ett moget frö släpper vanligen fröet från plantan utan motstånd.

Samla fröer.jpg