Lindas trädgårdskalender – juli

Lindas trädgårdskalender – juli

I juli månads trädgårdskalender får du bland annat lära dig om hur du får sommarblommorna att hålla längre, sätta ihop färgsprakande buketter och vad du bör tänka på när du skördar örter och grönsaker. 

Sommarblommorna blir vackra länge

Om du sköter om dina sommarblommor med jämn vattning, regelbunden gödsling och plockar både överblommat och färska blommor kommer du få njuta av plantorna längre. Ja många sorter långt in i hösten tills första frosten. Ta för vana att gå se över alla växterna åtminstone en gång i veckan.

Blomsterbuketter

Det är en fröjd att kunna njuta av färgsprakande rabatter, men också en stor lycka när din kreativa sida kan få blomstra genom buketter som du skapar med blommor från din trädgård. Vår trädgårdsmästare Linda Schilén bjuder här på olika sorters bukettrecept. Med dem vill Linda inspirera fler till att ge sig in i den kreativa blomstervärlden och börja skapa med blommor. Även om du själv inte odlar en mångfald av olika sorters sommarblommor finns det många självplock runt om i landet.

Bukettips från Linda

Välj gärna blommor som går ton i ton och bryt av med någon färgstark blomma som kontrasterar för att skapa spänning. Vill du gå steget längre är det en god idé att blanda olika formspråk. Blanda knappformade och spiralformade blommor med prydnadsgräs och vackra bladverk. Då händer det verkligen något.

Namnlös (1200 × 1080 px) (1500 × 1080 px).png

Bukettrecept en rosa blomsterpralin
”Det vackra kan finnas i det enkla”, brukar man säga och i det här rosa arrangemanget stämmer verkligen det! Om en bukett kunde motsvara en söt pralin så är det just en sådan som jag plockat och satt ihop i det här arrangemanget. Rosenskäran blir den självklara blickfångsblomman men som kontrasterar vackert mot den näpna fjärilsblomstren i samma kulörer och som liksom omfamnar rosenskäran. Buketthirsen hjälper till att skapa nerv till buketten och humlestjälkarna en fin rörelse när de hänger åt olika håll. Den överblommade sibiriska hjärtstillan tillför struktur och tuffhet i sin starka form och är minst lika dekorativ i blom somi fröställning. En neutral vas ger blommorna fulla uppmärksamheten istället för att bli ett med buketten.

Du behöver:

  • 1 st Rosa rosenskära ’Feng Shui’
  • 1 st överblommad Sibirisk hjärtstilla
  • 1 st Fjärilsblomster ’Angels Wings’
  • 1 st Ringkrage
  • 1 st Blomstermorot ’Dara’
  • 1 st Buketthirs ’Frosted Explosion’
  • 1 st ranka av humle
  • Luktärt ’Stars and Stripes’
  • Några stjälkar av vilda blommor

Blomsterbuketten i ljuvaste vintagepasteller

Om jag bara skulle få välja en sommarblomma att odla för att ha i en bukett så blir det sommarflox ’Cherry Caramel’! Den har allt jag eftersöker i färg och form, kronblad i vaniljvitt med en ton av gammelrosa. Dess växtsätt är vilt och otämjt med slingriga stjälkar. Tillsammans med andra sommarblommor som går ton i ton i kulörerna blir buketten som skönsjungande sommarpoesi. Spanska flaggans långa raka purpurfärgade stjälkar blir stråkarna som förhöjer tonen och palettbladen basen som sätter tonen. Vasen i sin aprikosa ton harmoniserar med blommorna och den smala midjan hjälper till att arrangera blommorna och hålla dem på plats.

Du behöver:

  • Zinnia, hög blandade färger
  • Ringblomma ’Orange Flash’
  • Sommarflox ’Cherry Caramel’
  • Palettblad ’Wizard Coral Sunrise’
  • Spanska Flaggan
  • Färgsporre ’Licilia Peach’
  • Blommande gräs

Täck jorden i odlingsbäddar och krukor

Öppen jord torkar snabbt ut, blåser bort och utarmas. Täcket tillför både fukt och minskar avdunstningen. Vill man efterlikna naturens sätt att ransonera vatten bör man börja med ”täckodling”. Täckodling fungerar så att odlingen täcks med ett skyddande material, till exempel halm, gräs eller löv. Det spelar ingen roll hur stor eller liten köksträdgård man har, täckodling fungerar lika bra överallt. Täckodling är verkligen en genväg till enklare köksträdgård, eftersom man spar tid och kraft genom att rensa och vattna mindre.

4 fördelar med att täckodla 

  1. Minimerar avdunstningen av vatten.
  2. Jämnar ut temperaturen i jorden.
  3. Försvårar för ogräs att börja gro.
  4. Användsgräsklipp gödslas samtidigt odlingsbädden

Den första skörden

Färskpotatisen kanske redan skördades till midsommar liksom rädisorna och plocksallat. Men snart är även gurkor, tomater och zucchini klara också. Fortsätt att gallra de största bladen på gurkor och zucchini och ta bort tjuvar hos tomaterna. Ett tips är att lägga en tegelpanna lite lätt sluttande under dina zucchinis så ligger den inte rakt på backen och riskerar att ruttna innan den är skördeklar. Snart är det också dags att börja skörda bönor och ärtor, liksom de första morötterna och mangold.

Skörda örter

Till sommarens maträtter hör egen odlade örter till och gärna lättodlade och snabbväxande sorter. Örterna bör skördas alldeles innan de börjar blomma för att smakerna ska behållas liksom de eteriska oljerna. Som med de flesta grödor är det på morgonen som de bör skördas. Antingen används de färska eller om du vill torka dem låter du dem hänga på en mörk och torr plats tills de är helt torra. Lägg dem därefter i burkar men vänta med att smula sönder dem tills det är dags för användning. Här kommer ett recept på en läskande efterrätt med citronmeliss och mynta!

jordgubbar.jpg

Jordgubbssorbet (4 portioner)

Du behöver:

  • 500 g jordgubbar
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk citronsaft
  • Citronmeliss och mynta
  • 1 äggvita

Gör så här:

  1. Koka upp jordgubbar, vatten och strösocker i en kastrull, cirka 15 minuter. Låt kallna.
  2. Mixa blandningen med mixerstav.
  3. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.
  4. Vispa äggvitan till ett fast skum i en bunke. Vänd därefter ner äggvitan i jordgubbsblandningen och rör om noga.
  5. Häll upp sorbeten i en burk med lock och frys cirka 2 timmar.
  6. Servera i glas tillsammans med färska jordgubbar och några kvistar citronmeliss och mynta

Lufta växthus och uterum!

Våra växthus och uterum kan bli mycket varma och torra under högsommaren. Varken människor eller växter trivs men däremot skadedjur som trips och spinn. Har du möjlighet, sätt in en fläkt som luftar och spraya gärna vatten på växternas bladverk så att luftfuktigheten ökas. Du kan såklart även vädra genom att öppna dörrar och fönster och det är bättre att ha öppet för mycket än för lite.