Alltid kostnadsfritt! Bästa rabatter för 55-plussare Rabatter från hundratals butiker
Seniordays.com > Nyheter > Lindas Trädgårdskalender – Juni
7 juni linda_juni

Lindas Trädgårdskalender – Juni

Juni månad är här, och det finns mängder av saker att fixa med för trädgårdsälskaren. Denna månad tipsar Linda Schilén bland annat om att beskära plantor, så snabba grödor, binda upp klätterväxter och att plantera vackra sommarblomskrukor. Trevlig läsning!

1. Tjuva tomaterna!

De tomatsorter som bildar sidoskott måste tjuvas, dvs att man knipsar bort dessa tjuvskott. Skotten sitter i grenvecket mellan stjälk och blad. Anledningen är att dessa sidoskott tar energi från tomatplantan och bildas det för många sidostjälkar har inte plantan kraft att sätta tomater, samtidigt som den blir för tät vilket gör att solljuset har svårt att komma in genom bladverket. Så knipsa bort tjuvarna!

2. Beskär vindruvslantor

Plantorna växer kraftigt under sommaren och många stjälkar kan därför behöva gallras bort. Dels för att få plats och tillräckligt med utrymme men främst för att öka skörden och få kraftigare vindruvsklasar.

Så här gör du:

 1. Leta reda på blomklasarna
 2. Klipp av skotten två blad utanför en blomklase.
 3. Korta även in skott som inte har blommor eller klipp bort dem helt. Cirka 1/5 del bör tas bort på hela plantan.

 

3. Rensa grönsaksodlingen från fröogräs

Ogräset konkurrerar om vatten, näring och plats! Gör rensningen kontinuerligt under hela sommaren med ett par veckors mellanrum. Då har inte ogräset någon chans att ta över odlingen.

4. Bind upp yviga klätterväxter

Bind dem både vertikalt och horisontellt. Jag använder ett nät i juteväv som jag antingen binder upp vertikalt över bädden så gängliga blommor och grönsaker växer in i nätet och får stöd. Eller sätter jag upp nätet mellan två störar och låter klätterväxter slingra sin in i nätet.

 

5. Gödsla generöst

Gödsla mycket för en ökad skörd av både blommor och grönsaker. Till grönsaksodlingar och rabatter används naturgödsel som tex hönsgödsel i pelletsform och till krukor en flytande växtnäring. Ettåriga grönsaker gödslas under hela växtsäsongen medan fleråriga växter får sista givan i slutet av juni.

6. Så snabba grödor

Så flera omgångar av snabba grödor som rädisa och plocksallat. Ungefär vart 3:e vecka brukar vara bra att så för att få skörd regelbundet under hela sommaren.

7. Klipp bort överblommat

Det är bra att klippa bort överblommat på remonterande rosor dvs rosor som är återblommande. Görs det blommar de fortare om igen!

 

8. Gallra bladverket på gurkplantorna!

Onödigt mycket blad stjäl både näring och skuggar vilket kan göra så att gurkorna mognar långsammare och svampsjukdomar kan få fäste om inte solljuset kan komma åt och torka upp fukt på blad och stjälkar.

9. Kupa potatisen så sätter den fler knölar

Det är på stjälkarna som nya potatisar bildas och för att öka skörden bör därför bör jord kupas upp med vartefter plantorna växer

10. Ställ ut vattenbad åt både fåglar och insekter

Småfåglar behöver både vatten att tvätta sig i och dricka ur. Insekter som tex bin behöver också släcka törsten och det görs genom att ställa ut grunda vattenbad som tex fat med grus i för att förhindra att de drunknar. Varma sommardagar kan en bikupa med ca 50 000 st bin dricka 1-3 liter vatten/dygn.

11. Plantera vackra sommarblomskrukor!

Här kommer tre fina förslag på olika kombinationer.

Rost och aprikos

 • Hängpetunia
 • Ipomea Batata
 • Dracena i rött
 • Nemesia

Silver och vitt

 • Dracena i grönt
 • Hängpetunia
 • Silvernjurvinda
 • Snötörel
 • Chokladskära

Ljuslila och rosa

 • Stjärnöga
 • Hänglobelia
 • Rabatteternell
 • Ampelskära