Alltid kostnadsfritt! Bästa rabatter för 55-plussare Rabatter från hundratals butiker
Seniordays.com > Nyheter > Möt vår ambassadör Maria!
9 maj maria

Möt vår ambassadör Maria!

Ni har väl inte missat Marias underbara recept på kvartspizza, favoritmajonäs, laxpudding Limocello? Vi tänkte ge er chansen att lära känna kvinnan bakom recepten lite bättre, få ett ansikte och ännu en snygg bild på förklädet som kan bli även ditt! Kom ihåg att du inte behöver vara kock för att bli ambassadör hos oss – alla recept är välkomna och nya ambassadörer antas löpande! Med det lämnar jag över ordet 🙂

Hej! Jag heter Maria Gutebring, är 68 år och bor året runt med sambo i husbil på Gotland. Vi har en drakbutik så vi skaffade husbil för att kunna fly fältet och få lite fritid.

Matintresset har alltid varit stort och jag började till och med en kockutbildning sent i livet men var tvungen att sluta redan efter tre månader för att hinna sköta drakbutiken.

Numera blir det mest enkel, billig lättlagad mat som går att åstadkomma i husbilen men när jag var yngre och barnen var små så experimenterade jag vilt med diverse örtkryddor i grytor och till stekar och det är väldigt spännande hur fantastiskt god en köttgryta kan bli med lite salvia, citrontimjan och citronmeliss!

Vi har väldigt liten matkassa så det gäller att använda fantasin för att variera baserat på baslivsmedel såsom potatis, morot, vitkål och gul lök.

Vi skär potatis i skivor och kokar upp vatten i vattenkokaren och häller över potatisskivorna och sen i med salt. Då kokar potatisen dubbelt så snabbt. Ris gör vi så att vi kokar upp och sen får det stå 20 minuter på avstängd platta. Klart!

Ett smart sätt att skära rå kyckling, kött och fisk på är att spara tomma mjölkförpackningar, vika ut och använda som skärbräda för sådant.

I stället för sås ställer vi fram en grädde på bordet, soja, fisksås och några inläggningar och så har vi alltid riven morot och riven vitkål. Sen är det bara att göra gaffelmos vid bordet och ha lite goda grejor till.

Det är sällan vi kastar någon mat. Resterna gör vi pytt, omelett, sallad, soppa eller pizza av dagen efter.

Nu och då hittar jag något nytt att testa och delar gärna med mig när det är något riktigt gott. Jag kan t. ex. varmt rekommendera fetaost vänd i ägg och ströbröd och panera i olja och smör i stekpannan. Servera med honung!

För några dagar sen testade jag att göra dillkycklingfilé och det lär bli fler gånger!

En gång om året ställer jag in de stora glaskrukorna med snäpplock i 100 graders ugn och tar fram stora 8 liters skinkgrytan, hushållsassistent, potatisskalare och stora plastbunkar. Dagen innan har jag inhandlat fisksås, ett stort vitkålshuvud, salladskål, rödbetor, morötter, fänkål, röd paprika, vitlök, chilipasta, en bit ingefära och jod-fritt salt och så viger jag den dagen åt att förbereda Kimchi. Det får stå i krukorna och jäsa en vecka. Sen tillsluts de och får stå i kylen och små burkar fylls på efter hand.

Dragen gris är också jätteroligt att göra. En fläskkarré på 3 – 4 kg inhandlas och gnids in med favoritkryddor och salt. Om den är frusen får den stå framme under dagen och tina. Innan jag går och lägger mig skickar jag in ugnsformen med köttet och 1 dl vatten + 1/2 msk ättika i botten i 125 graders ugn och på morgonen när jag vaknar är den färdig. Bara att dra isär med två gafflar.

Oj då… det här blev mer en presentation av min mat snarare än mig som person men faktum är att förutom maten är jag inte så mycket mer.

Om jag skulle berätta om alla misslyckade yrkeskarriärer jag haft i mitt liv så skulle det bli en hel bok och så intressant är jag inte … men mat är ju det … intressant och kul alltså.

Se mer av Marias recept här:

 Bli receptambassadör du också!
Som receptambassadör får du som medlem möjlighet att dela med dig av dina bästa recepttill andra medlemmar. Som tack får du ett snyggt förkläde, ett presentkort till ett värde av 500 kronor som gäller i alla ICA-butiker samt Apotek Hjärtat samt 2 trisslotter! Läs mer här